Aanschafwaarderegling autoverzekering uitgelegd

Laatste ge-update in juni 2024 door Arno

Je hoopt dat het nooit gebeurd, maar stel je krijg een ongeluk waardoor je auto total loss is of je auto wordt gestolen. Heb je een aanschafwaarderegeling bij jouw autoverzekering? Dan krijg je de aanschafwaarde van je auto terug, het bedrag dat je voor je auto hebt betaald. Wel moet je voldoen aan de voorwaarden van de verzekering. Met een aanschafwaarderegeling autoverzekering kan je weer een vergelijkbare auto terugkopen.

Aanschafwaardetegeling van een auto

Dit artikel in het kort

 • Aanschafwaarderegeling is alleen van toepassing voor tweedehands auto’s
 • Niet iedere verzekeraar heeft een aanschafwaarderegeling
 • Oneens met schade uitkering? Benader eerst de verzekeraar, dien vervolgens een klacht in bij Kifid of stap direct naar de rechter. 
 • Er is 6 uur onderzoek besteed aan dit artikel
Beste autoverzekering

Wat is een aanschafwaarderegeling autoverzekering?

Dit is een regeling waarbij de verzekeraar het totale bedrag waarvoor je de auto hebt gekocht vergoedt als je deze total loss rijdt of als de wagen gestolen wordt Hiermee kun je dan weer een gelijkwaardige auto kopen. Accessoires die al in de auto zaten toen je hem aanschafte, worden ook meegeteld bij de aanschafwaarde.

De regeling geldt bij de meeste verzekeraars alleen bij auto’s die tussen de één en vijf jaar oud zijn en bij de dekkingen WA Beperkt Casco en de All Risk autoverzekering. Afhankelijk bij welke verzekeraar je een autoverzekering afsluit, geldt de regeling tussen de één en drie jaar. Let erop dat de aanschafwaarderegeling dus alleen voor tweedehands auto’s geldt en niet altijd van toepassing is.

Wanneer krijg je de aanschafwaarde vergoed?

Dit hangt volledig af van de voorwaarden van je autoverzekering. Als de aanschafwaarderegeling op jouw polis staat dan gelden er enkele “spelregels”.  Let op: hieronder vind je een overzicht wat van toepassing is bij de meeste verzekeraars. Bekijk altijd de voorwaarden van je eigen autoverzekering.

 • Je hebt de auto tweedehands gekocht bij een merkdealer of BOVAG bedrijf.
 • Je hebt een WA+ Beperkt Casco Autoverzekering of All Risk Autoverzekering.
 • Leeftijd van je auto op het moment dat je deze kocht. Is je auto maximaal 5 of 10 jaar oud dan krijg je de aanschafwaarde uitgekeerd. Heb je een oudere auto dan krijg je alleen de dagwaarde vergoed. 
 • De aanschafwaarderegeling is beperkt geldig. Meestal is dit 1 of 3 jaar. Een vergoeding bij total loss of diefstal moet dan binnen bijvoorbeeld 1 of 3 jaar na aankoop van de auto plaatsvinden. Is deze datum verstreken dan krijg je de dagwaarde vergoedt. 
 • De aanschafwaarderegeling keert vaak een maximaal bedrag uit. Dit varieert in de meeste gevallen tussen de € 50.000 en € 85.000. Heb je een auto die meer waard was bij aanschaf dan krijg je niet het volledige bedrag vergoed.

Wat als je het oneens bent met de verzekeraar

Je denkt in aanmerking te komen voor de aanschafwaarderegeling, maar de autoverzekeraar keurt jouw schadeclaim af. Je krijgt niet de aanschafwaarde uitgekeerd maar de dagwaarde. Dat kan een groot verschil zijn. Wat kan je in deze situatie doen?

1. Probeer er eerst uit te komen met de verzekeraar

Consumenten en verzekeraars dienen eerst onderling te trachten klachten op te lossen volgens specifieke regels en gedragscodes.

 • Voer een gesprek met je verzekeraar of tussenpersoon en leg je standpunt uit.
 • Vraag naar de mogelijkheid om de beslissing te herzien.

Belangrijk: iedere verzekeraar moet voldoen aan een interne klachtenprocedure. Lees meer informatie over in de Gedragscode Klachtbehandeling.

Als je het niet eens bent met de afhandeling van je schadeclaim op basis van de aanschafwaarderegeling, kun je het volgende doen.

2. Klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid)

 • Doe dit binnen drie maanden na het ontvangen van het standpunt van de verzekeraar.
 • Lees de procedure en spelregels op de website van het Kifid.

3. Naar de rechter stappen

 • Je kunt direct naar de rechter gaan, zonder eerst naar het Kifid te stappen.
 • Houd er rekening mee dat als je naar de rechter stapt, het Kifid je klacht niet meer in behandeling kan nemen.
 • Op Rechtspraak lees je hier meer over.

Overstappen naar een nieuwe autoverzekeraar

Wil je opzeggen en overstappen naar een nieuwe verzekeraar en ben je benieuwd wie de beste autoverzekeraar is voor jou? Kies je voor Unive, InShared, Centraal Beheer of voor een andere autoverzekeraar. Bekijk dan snel onze overzicht met de beste autoverzekeringen.

Goed artikel? (0 stemmen)

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?