Autoverzekering opgezegd door verzekeraar

Laatste ge-update in juni 2024 door Arno

Goed artikel? (0 stemmen)

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Het kan voorkomen dat je autoverzekering wordt opgezegd door de verzekeraar. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar kan gebeuren. Hierdoor moet je op zoek naar een nieuwe verzekering. In dit artikel vertellen jou hier meer over dit onderwerp. 

Mag een verzekeraar een autoverzekering opzeggen?

Ja, een verzekeraar kan onder bepaalde voorwaarden jouw autoverzekering opzeggen. Een autoverzekering opzeggen door de verzekeraar is niet zo maar mogelijk. Gelukkig maar, er zijn namelijk enkele voorwaarden waar de verzekeraar aan moet voldoen

  • De verzekeraar kan alleen aan het einde van een contractperiode de verzekering stoppen.
  • Een verzekeraar dient je tijdig te informeren zodat je op zoek kunt gaan naar een andere verzekeraar. 

Autoverzekering opgezegd wegens wanbetaling

Een autoverzekeraar kan de autoverzekering beëindigen als er niet (tijdig) de premie wordt betaald. Heb je een betalingsachterstand van 30 dagen dan kan je verzekering al worden beëindigd. Met als gevolg dat je auto niet meer verzekerd is, waardoor je niet met de auto de weg op mag. 

Belangrijkste tips

  • Heb je moeite om de premie te betalen? Neem dan contact op met de verzekeraar om te bekijken wat er mogelijk is zoals het maken van een betalingsregeling.
  • Heb je moeite om ook andere lasten te betalen. Zoek dan hulp bij een schuldhulpverlener of een ander juridisch loket die jou kan helpen.

Te veel schades geclaimd

Claim je per jaar één of twee schades dan is dat vaak geen probleem. Als je in een korte tijd te vaak een schadeclaim indient, dan kan dit een reden voor de verzekeraar zijn om maatregelen te nemen. Een waarschuwing kan zijn dat je  eigen risico wordt verhoogd, maar een verzekeraar kan er ook voor kiezen om je autoverzekering op te zeggen.

Goed om te weten. Als je een schadeclaim kunnen alle verzekeraars dit inzien in en Roy Data. Dit is een landelijke database waarbij autoverzekeraars zien hoe vaak je een schadeclaim hebt ingediend. 

Autoverzekering opgezegd vanwege verzekeringsfraude

Als je verzekeringsfraude pleegt, zoals het bewust achterhouden van informatie of het doen van een valse claim, en de verzekeraar komt daar achter dan wordt je verzekering meestal per direct beëindigd. Verzekeringsfraude wordt vaak geregistreerd door middel van een registratie bij de Extern Verwijzings Register (EVR). De maximale duur van deze registratie is 8 jaar.

Verzekering opgezegd door de verzekeraar: wat nu?

Is jouw verzekering opgezegd door de verzekeraar dan is het een stuk moeilijker geworden om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. 

  • Je kan er voor kiezen om een schade voor eigen rekening te nemen, ofwel zelf betalen.
  • Je kan meestal terecht bij verzekeraar De Vereende.

Je kunt bij De Vereende terecht als je jouw personenauto niet kan verzekeren bij de andere verzekeraars. Dit kan te maken hebben met een strafrechtelijk- of schadeverleden, wanbetaling, maar ook omdat het bijzonder risico is zoals een taxi. Bij De Vereende betaal je vaak wel een hogere premie en een hoog eigen risico. 

Weer een autoverzekering afsluiten? Bereken je premie!

Geraadpleegde bronnen

BesteVerzekering.nl gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Voor dit artikel zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • De Vereende
  • Stichting CIS ​