Fatbike verzekeren lastig

Fatbike verzekeren erg lastig

Sinds vorig jaar zijn diverse verzekeraars gestopt met het verzekeren van fatbikes. De bekendste is de ANWB. Deze verzekeraars stoppen omdat de meeste fietsen worden gestolen. Amsterdam is de koploper, maar liefst 90 procent van de fatbikes wordt in de hoofdstad gestolen. Dit is niet vol te houden voor verzekeraars, dus zien ze zich genoodzaakt om te stoppen met de dekking.

Waar kun je je fatbike nog wel verzekeren?

Heb je een fatbike gekocht die je wilt verzekeren? Er zijn nog genoeg verzekeraars, zoals Interpolis waar je je fatbike kunt verzekeren. 

Track en trace verplicht bij Fatbike verzekering

Het is een kwestie van tijd totdat alleen fatbikes met track & trace-systemen nog in aanmerking komen voor een verzekering. Speciale verzekeringen voor fatbikes zullen steeds vaker worden geïntroduceerd, maar tegen een hoge prijs. Bij Interpolis is het verplicht om een ART2-slot en een actief track & trace-systeem te hebben dat is goedgekeurd door FRIS Nederland. Zo niet, dan keert de verzekeraar niet uit.

Lees ook: welke elektrische fietsverzekering is voor mij geschikt?

Aantal ongelukken met Fabikes stijgt

Los van de hoge diefstalfrequentie stijgt ook het aantal ongelukken met fatbikes, aldus AT5. fatbikes soms wel 40 of 50 kilometer per uur kunnen, is het letsel dat bestuurders en andere slachtoffers oplopen vaak ernstig.

Landelijk zijn er cijfers over de toename van ongelukken met fatbikes. VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, ziet een sterke toename van het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp (SEH) na een verkeersongeval met een fatbike. In 2022 waren dit zeven gevallen, in 2023 nam dit toe tot 59. In de eerste vier maanden van 2024 zijn er 33 gevallen geregistreerd. Dit zijn alleen ongevallen waarbij de fatbiker zelf gewond raakte. Daarnaast werden in het onderzoek niet alle 14 afdelingen van de spoedeisende hulp onderzocht, dus het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *