ZZP verzekering kost 195 euro

Verplichte ZZP verzekering kost 195 euro

De voorgenomen verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, die zzp’ers moeten afsluiten, kost maximaal 195 euro per maand en keert 70% van de winst uit tot maximaal het minimumloon. Dit werd op 11 juni bekend gemaakt door een wetsvoorstel van demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken.

Zelfstandigen die door ziekte een jaar niet in staat zijn geweest om het minimumloon te verdienen, hebben recht op deze uitkering, uiterlijk tot aan de AOW-leeftijd.

Afmelden voor zzp-verzekering is mogelijk

Zelfstandigen die liever een eigen verzekering regelen of er al een hebben, kunnen zich voor de verplichte verzekering afmelden. Wel moet hun eigen verzekering aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Komt de verplichte zzp-verzekering er dan toch?

De wet is opgesteld in overleg met werkgevers-, werknemers-, zelfstandigenorganisaties en verzekeraars. Het is de bedoeling dat belanghebbenden nog een laatste keer online kunnen reageren op deze zogenaamde Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ), voordat deze naar de Tweede Kamer gaat die erover moet beslissen.

Nog veel vragen

De verzekering is al jaren in de maak en niet onomstreden. Zelfstandigen zijn bang dat de premie voor hen te hoog is of vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met hun ondernemerschap. Wat als je in loondienst en ondernemer bent? Wat zijn precies de voorwaarden? En aan wie betaal je straks dit bedrag? Per wanneer gaat het in? Dit zal de komende maanden duidelijk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *